Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ενίσχυση Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης με ικανό αριθμό ανώτερων και κατώτερων Αξιωματικών



Μέλος των : ΠΟΑΣΥ και Ευρωπαϊκών συνδικάτων (EUROCOP)
          
Έδρα: Καραϊσκάκη 6 Αλεξανδρούπολη, Τ. Κ. 68100
Τηλ.: 2551031339, ΦΑΞ: 2551033554
e-mail: /seayalexandroupolis@gmail.com
Συνδικαλιστικό σωματείο ιδρυθέν με το Νόμο 1264/82, σε συνδυασμό με το Ν. 2265/94 και συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3938/2011 με την υπ’ αριθμ. 209 από 18-07-2011
             απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης Αριθ. Βιβλίου Πρωτοδικείου 29/2011

Αλεξανδρούπολη, 13  Μαΐου  2013

Αριθ. Πρωτ.: 401/3/1
Προς: Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας  (Μέσω Π. Ο. ΑΣ. Υ.)

Κοιν: 1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
         2. Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Έβρου
        3. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομία Βορείου Ελλάδος
        4. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης
        5. Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης

ΘΕΜΑ:  «Ενίσχυση Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης   Αλεξανδρούπολης με ικανό αριθμό ανώτερων και κατώτερων Αξιωματικών»

Είναι γνωστό ότι με την έναρξη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» τον Αύγουστο του 2012 οι δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου ενισχύθηκαν -πρώτη φορά στα χρονικά- με  πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών που αποσπάστηκαν από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας .
Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω ήταν χαμηλόβαθμοι (Αστυφύλακες, Υπαρχιφύλακες, Αρχιφύλακες, Ανθυπαστυνόμοι) ενώ ένας μικρός αριθμός τους ήταν κατώτεροι  Αξιωματικοί.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών ,είναι γεγονός ότι μετά από τιτάνια  προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών, ντόπιων και αποσπασμένων όλων των βαθμών ,φθάσαμε στο επιθυμητό σημείο του πολύ μεγάλου ποσοστού μείωσης των παράνομα εισερχομένων στην Χώρα ατόμων.
Όμως πίσω από αυτό το επίτευγμα, το οποίο έχει αναγνωριστεί από όλους και κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις θετικές συνέπειές του (συνέχιση χρηματοδότησης, εμπέδωση αισθήματος σταθερότητας και ασφάλειας , θετικότερη αντιμετώπισή μας  στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και όχι μόνον),  κρύβεται υψηλό κόστος . Πολλοί από τους συναδέλφους μας βρίσκονται -αν δεν έχουν ήδη κάποιοι καταρρεύσει - στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης, , ιδίως αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη οργάνωσης και  διαχείρισης (βλ. Αξιωματικοί).

 Το γεγονός αυτό   έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο προσωπικό όσο και στην όλη προσπάθεια για την επιτυχή συνέχιση  του   εγχειρήματος της μείωσης της παράνομης μετανάστευσης.
Για το  εγχείρημα αυτό , στο οποίο  η Ένωσή μας δεν ήταν αντίθετη, διαφωνούσε όμως και εξακολουθεί να έχει τις αντιρρήσεις της,( όπως και οι υπόλοιποι συνδικαλιστικοί φορείς) ως προς τον τρόπο σχεδίασης ,οργάνωσης και υλοποίησής του. Ανατέθηκε ως προς την εκτέλεσή του σε ελάχιστους ανωτέρους Αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης καθώς  και σε μικρό αριθμό κατώτερων Αξιωματικών τόσο  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης όσο και αποσπασμένων.
  Το προσωπικό που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι παραπάνω και στα τρία Τμήμα  Συνοριακής  Φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης είναι επιπέδου Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ιδιαίτερα το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών κλήθηκε ξαφνικά να διαχειριστεί, αντί 100 περίπου άτομα ,πολλαπλάσιο αριθμό που ανέρχεται σε 500 με 600 σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες ) .
Κατά την άποψή μας ,αναλογικά με  το μέγεθος της επιχείρησης,( που  τότε κάποιοι παράγοντες  υπηρεσιακοί και μη διατείνονταν  ότι είναι της ίδιας βαρύτητας και σημασίας με την Ολυμπιάδα) είναι ανθρωπίνως αδύνατον   να πραγματοποιηθεί   η  σωστή διαχείριση  τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών   χωρίς την παρουσία ικανού αριθμού αξιωματικών και μάλιστα ανωτέρων.

Επειδή από τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από τα μέλη μας ,και όχι μόνον, φαίνεται  ότι η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου,  θεωρούμε ότι είναι άμεσα επιβεβλημένη η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης με ικανό αριθμό Αξιωματικών τόσο ανώτερων όσο και κατώτερων.
Αν ληφθεί υπόψη  ταυτόχρονα το γεγονός της καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών  και η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ,είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτή σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις θα βοηθήσει  στην επίτευξη του στόχου .


Ο Γενικός Γραμματέας



ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δημήτριος
6946120218
Ο Πρόεδρος


ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος
6949886061

Για το Διοικητικό Συμβούλιο