Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Απόσυρση τώρα της διάταξης του Υπουργείου Εργασίας που βάζει ταφόπλακα στα ταμεία μας

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/17δ
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
          3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ
          4) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
  Το Υπουργείο Εργασίας, εντελώς αιφνιδιαστικά και απαράδεκτα, χωρίς καν να μας καλέσει σε διάλογο, πληροφορηθήκαμε ότι επαναφέρει προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, την καταστροφική διάταξη με την οποία επιχείρησε πέρυσι να βάλει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά μας Ταμεία.
  Ειδικότερα, με ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται:
  Α) η υπαγωγή και πάλι του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας
  Β) η ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ
  Γ) η εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%)

  Δ) η κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων, μεταξύ αυτών και των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση.
  Οι Ομοσπονδίες μας, χθες και σήμερα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όσο και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης της Ηγεσίας με το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, κατέστησαν ξεκάθαρη την καθολική αντίρρησή μας στις επιχειρούμενες ληστρικές αλλαγές, οι οποίες πέραν της οικονομικής τους αρνητικής διάστασης, θα καταφέρουν καίριο πλήγμα στο αξιόμαχο του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στην ίδια την οργανική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας...
  Τις ενστάσεις μας αυτές διατυπώσαμε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας με σχετική επιστολή, αλλά και δια ζώσης, όσο και προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
  Εφόσον δεν εισακουσθεί η καθολική μας εκπεφρασμένη έκκληση προς την Κυβέρνηση για απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων, θεωρούμε αυτονόητη τη δική σας συντριπτική απάντηση – ανταπόκριση στο αγωνιστικό προσκλητήριο που αυτοδικαίως οφείλουμε να απευθύνουμε σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα Αστυνομικό που σέβεται τον εαυτό του και ενδιαφέρεται πάνω από όλα για μια υγιώς λειτουργούσα Ελληνική Αστυνομία.
  Αυτονόητο χρέος μας, τέλος, να ενημερώσουμε και προσωπικά τους Αρχηγούς όλων των Πολιτικών Κομμάτων για τον επιχειρούμενο ενταφιασμό του Ταμείου μας ούτως ώστε να αναλάβουν απαξάπαντες τις ευθύνες τους.
Δεν είμαστε δεδομένοι κανενός. Οι καιροί ου μενετοί!
ypografes poasy-poaxia2

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/17γ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΕΑΠΑΣΑ
  1.- Με τον Ν. 4142/2013 λόγω της ιδιαιτερότητας των ενστόλων και κατ' αναλογική εφαρμογή των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και μεταφέρθηκε η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας στο εποπτεύον Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  2.- Κλάδος Πρόνοιας
  Πρόκειται για τον Κλάδο που χορηγεί τα εφάπαξ στους αστυνομικούς και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των μετόχων χωρίς να συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτος.
  Ειδικότερα μετά την υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Υ.Δ.Τ. και μετά το κούρεμα του ποσού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, οι τομείς πρόνοιας έλαβαν μέτρα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του βάσει αναλογιστικών μελετών που εκπονήθηκαν και προβλέπουν βιώσιμη πορεία για τα επόμενα 40 χρόνια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων σε ετήσια βάση.
  Μεταξύ άλλων:
  α) Μειώθηκαν τα χορηγούμενα εφάπαξ βοηθήματα κατά 20% για τους ασφαλισμένους στα ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και κατά 10% για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία της πρώην Χωροφυλακής.
  β) Αυξήθηκαν οι μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων από 3%-7% ήτοι από 10 - 40€ μηνιαίως.
  γ) Τέθηκε πλαφόν ως ελάχιστο όριο ασφάλισης για την χορήγηση του εφάπαξ τα 30 έτη.
  3.- Επικουρικός Κλάδος
  Με τον N.4254/7-04-2014 για τον Επικουρικό Κλάδο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. προβλέπεται ότι οι παροχές βασίζονται στο διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε ασφαλισμένου τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Δηλαδή εφαρμόζεται η νέα τεχνική βάση με αποτέλεσμα την προϋπόθεση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ετήσια βάση. Ότι δηλαδή ισχύει και στο ΕΤΕΑ. Αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι σήμερα η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας του επικουρικού κλάδου και η πλήρη ενσωμάτωση του στο ΕΤΕΑ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  Α) Σε περίπτωση ψήφισης των σχετικών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τα ταμεία των Αστυνομικών θα υπάρξει αθρόα συνταξιοδότηση περίπου 4.000 αστυνομικών που έχουν τέτοιο δικαίωμα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του Σώματος.
  Β) Θα υπάρξει εύλογη δυσαρέσκεια και αίσθημα αδικίας, λόγω του διαχωρισμού μεταξύ των Αστυνομικών – Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα ταμεία τους.
ypografes poasy-poaxia2

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/17β
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Χώρας
          κ. ΣΑΜΑΡΑ Αντώνιο
  Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Απευθυνόμαστε σε σας σήμερα, 24 Ιουλίου 2014, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ζητώντας από σας ως θεματοφύλακα της εύρυθμης λειτουργίας της Κυβέρνησης, να διασφαλίσετε τις ρυθμίσεις που με προσωπική σας παρέμβαση είχε ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων το 2013 και αφορούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας του ασφαλιστικού φορέα των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών, ήτοι του ΤΕΑΠΑΣΑ.
  Ειδικότερα, με τον Ν. 4142/2013, λόγω της ιδιαιτερότητας των ενστόλων και κατ' αναλογική εφαρμογή των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και μεταφέρθηκε η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας στο εποπτεύον Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  Από τον χρόνο υπαγωγής στο Υπουργείο μας και εντεύθεν, εκ μέρους της Διοίκησης του Ταμείου λήφθηκαν μέτρα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά του για τα επόμενα 40 χρόνια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων σε ετήσια βάση.
  Σήμερα, όμως, εντελώς αιφνιδιαστικά και πάλι, με ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται:
  Α) η υπαγωγή και πάλι του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας
  Β) η ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ
  Γ) η εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%)
  Δ) η κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων, μεταξύ αυτών και των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση.
  Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Την ώρα που με αισθήματα ανακούφισης δεχθήκαμε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά σας για την προσφορά μας ως ασπίδα του απλού πολίτη, της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν να προωθούνται προς ψήφιση τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες αν τελικά ψηφιστούν, θα επιφέρουν:
  α) κύμα αθρόων συνταξιοδοτήσεων, περίπου 4.000 αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του Σώματος, αλλά και κατάρρευση του Ταμείου.
  β) διάψευση προσδοκιών και εύλογη δυσαρέσκεια και αίσθημα αδικίας, λόγω του διαχωρισμού μεταξύ των Αστυνομικών – Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα Ταμεία τους.
ypografes poasy-poaxia2