Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου 01 & 02 Νοεμβρίου 2018

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου 01 & 02 Νοεμβρίου 2018
poasy
Αθήνα, 02 Νοεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/162β
  
Συνεδρίασε στην Αθήνα το διήμερο 01 και 02 Νοεμβρίου 2018 το Γενικό Συμβούλιο των 58 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας μας και κατά τη διάρκεια των εργασιών, υπό το βάρος και των συνεχιζομένων επιθέσεων και τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αστυνομικών εγκαταστάσεων και δυνάμεων, επισημάνθηκαν οι συντεταγμένες της δυναμικής πορείας του κινήματός μας, ενώ γνωστοποιήθηκαν αυτές με ιδιαίτερη οξύτητα και ενώπιον των εκπροσώπων της Φυσικής Ηγεσίας και της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κας Κατερίνας ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, που προσήλθαν τη δεύτερη ημέρα και τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα που θέσαμε επιτακτικά, απαιτώντας απαντήσεις.

Οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις ενημερώθηκαν κατ’ αρχάς από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ για τις ενέργειες του ΔΣ αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα αυτής της περιόδου, ήτοι την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις μισθολογικές περικοπές, την αποφυγή της ταλαιπωρίας που συνιστά η επανακατάθεση του πόθεν έσχες και το αίτημά μας να δοθούν νέες προθεσμίες-πράγμα που έγινε δεκτό, την απόφαση για την διεκδίκηση των αναδρομικών των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με αγωγές που θα κατατεθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, την έναρξη συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα για το δικαίωμα της απεργίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, την αποτροπή περικοπών ύψους 4.000.000 ευρώ περίπου από μερίσματα του ΜΤΣ, την επικείμενη εκπροσώπησή μας στο ΔΣ του ΜΤΣ, τη συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη δυνατότητα φιλοξενίας τέκνων αστυνομικών στις κατασκηνώσεις της εκκλησίας και τη διενέργεια αρχιερατικής λειτουργίας υπέρ των θυμάτων εν ώρα καθήκοντος και των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης και σε σειρά συναντήσεων και ενεργειών της Ομοσπονδίας με βάση καταγγελίες και αιτήματα Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, με αφορμή τις διαταγές για το μεταναστευτικό (υπάρχουν ήδη 11 νεκροί), την κατασπατάληση δυνάμεων, το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και άλλα ζητήματα, όπου μας κάλεσαν και παρεμβήκαμε είτε με επιτόπιες επισκέψεις είτε με συναντήσεις στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το συνδικαλιστικό μας ενδιαφέρον και οι ενέργειές μας εστιάζονται επίσης:
- στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, μη χορήγηση των ρεπό, μη εφαρμογή του πδ 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας),
- στη μη απόδοση ευθυνών στους διοικούντες όταν αυθαιρετούν ενώ με μεγάλη ευκολία διατάσσονται ΕΔΕ και αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα μεταξύ των χαμηλοβάθμων,
- στη διασφάλιση των συναδέλφων μας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν εκδίδονται από το Αρχηγείο διαταγές και σχέδια αστυνόμευσης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχουν η απαιτούμενη αστυνομική δύναμη και τα αναγκαία μέσα για την αποτελεσματική εφαρμογή τους,
- στη διάθεση των αναγκαίων πόρων για να μην επιβαρύνονται οι συνάδελφοι και μάλιστα από τον προσωπικό τους προϋπολογισμό, ενώ τα κονδύλια για την αστυνομία είναι συρρικνωμένα για να υπάρχει «πλεόνασμα» και όταν μάλιστα καταγγέλλεται από τον ίδιο τον ΣΕΒ ότι την τελευταία διετία (2015-2016), οι δημόσιες επενδύσεις στην αστυνομία ανήλθαν σε μόλις 3 εκατ. ευρώ.
- στην ανάδειξη των ευθυνών όσων αποφασίζουν -πολιτική και φυσική ηγεσία- και έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, αλλιώς θα βρεθούμε τεχνηέντως απολογούμενοι,  ότι εμείς ως συνδικαλιστές ευθυνόμαστε για την αναποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών. Απαιτείται, δε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά το δημόσιο λόγο μας σχετικά και με τις πρόσφατες διαταγές (σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ κλπ) διότι δεν είναι δική μας ευθύνη η εξαγωγή κρίσεων και συμπερασμάτων αναφορικά με την ορθότητά τους ή μη. Εφόσον όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν παράνομες εντολές, οφείλουμε να τις καταγγέλλουμε και να ζητούμε απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει.
Αναπόφευκτη εξέλιξη όλων αυτών είναι η κλιμάκωση της αγωνιστικής μας δράσης και ως επιστέγασμα των απαιτήσεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα διεκδικήσουμε σε πρώτη προτεραιότητα την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας θέτοντας σχετικό ερώτημα και προς το ΑΕΑ, σε συνεργασία και συντονισμένα με τις άλλες Ομοσπονδίες των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών. Επίσης, η Ομοσπονδία μας αφενός θα αναδείξει το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά αστυνομικών συνιστούν ιδιώνυμο αδίκημα (κακούργημα) και πρέπει ως τέτοιες να τιμωρούνται, αφετέρου δε, θα προβεί σε συγκεκριμένη κινητοποίηση διαρκείας στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει την ηγεσία ότι θα πράξουμε, διότι τελικά ο αστυνομικός είναι το «σκουπίδι» αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης σε κίνδυνο όλων των συναδέλφων μας, εξαιτίας «πολιτικών παιγνίων».
Οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα προβλήματα δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις (ΑΤ Ομονοίας, πλήρωμα Άμεσης Δράσης στου Ρέντη κλπ) και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένη ΠΑΚΟ που στοχοποιήθηκε, καθώς και στους τραυματισθέντες συναδέλφους μας. Έθεσαν δε το ερώτημα τελικά τι αστυνομία θέλει η κυβέρνηση, όταν έχει καταργήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, έχει αποψιλώσει τα ΜΑΤ, δεν επαναφέρει τις καταργηθείσες 6.700 κενές θέσεις, δεν κάνει προσλήψεις και την ίδια ώρα φορτώνει με νέα είτε με παράλληλα καθήκοντα την υπάρχουσα ελλειμματική δύναμη ενώ αντιθέτως διογκώνει π.χ. τις ρουσφετολογικές υπηρεσίες για τα «επίσημα». Με αφορμή δε ορισμένα κρούσματα διαφθοράς αστυνομικών που εξιχνιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, προτάθηκε να γίνει ημερίδα και να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματά της με στόχο τη θωράκιση του αστυνομικού και την προστασία του σώματος.
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και υποσχέθηκε ότι την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με την Ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα. «Θέλουμε να συλλειτουργήσουμε με τους συνδικαλιστές αφού τους θεωρούμε ισχυρό βραχίονα της κοινής μας προσπάθειας», όπως είπε. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να μην πυροβολούν την Ελληνική Αστυνομία, διότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα οξυμένα προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί πολλά χρόνια πριν, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν προγραμματισμό μέλλοντος. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα, είπε ότι θα δοθούν τα αναδρομικά και ότι συνεργάζονται με το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και των ατομικών εφοδίων.
Ο νέος Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν προσήλθε λόγω φόρτου εργασίας (έκτακτες κρίσεις αξιωματικών κλπ.), δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει τις καταγγελίες για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον αστυνομικό οργανισμό, βάσει των οδηγιών και των εγκυκλίων που υπάρχουν, ενώ για τη μη τήρηση του π.δ. περί υγιεινής και ασφάλειας υποστήριξε ότι ευθύνεται ο τρόπος διαχείρισης εκ μέρους των διοικούντων. Όσο για το χρονίζον σχέδιο π.δ. που περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων για θέματα προσωπικού, ζήτησε επικαιροποιημένο υπόμνημα των αιτημάτων μας.
Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α., κ. Παναγιώτης ΝΤΖΙΟΒΑΡΑΣ, αναφέρθηκε αναλυτικά στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για προμήθεια οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού, ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την θεσμοθέτηση επιδόματος παραμεθορίου, ενώ διερευνάται από επιτροπή το πρόβλημα επικοινωνίας με τους ασύρματους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και η προμήθεια νέων οχημάτων με χρήση φυσικού αερίου για την εξοικονόμηση καυσίμων. Για τις καταγγελίες περί καθυστερήσεων στην εξόφληση υπομνημάτων, είπε ότι η πάγια προκαταβολή διαθέτει 4,5 εκ. ευρώ και άρα είναι θέμα κακής διαχείρισης η μη εξόφλησή τους. Ο ίδιος, επίσης, ανακοίνωσε ότι από 1/1/19 θα γίνουν προσλήψεις καθαριστριών, ενώ για το εκκρεμές ζήτημα των ελεύθερων μετακινήσεων, παραδέχθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να εκδώσει την αναμενόμενη ΚΥΑ.
Τέλος, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ενημέρωσε το Γενικό Συμβούλιο για τους δικαστικούς μας αγώνες και απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την επικείμενη αγωγή για την διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, ως την πλέον ενδεδειγμένη διαδικασία.
Τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και τις ειδικότερες δράσεις μας.
Καλούμε το συνδικαλιστικό μας κίνημα σε πλήρη εγρήγορση για δυναμικές αντιδράσεις. Οργανωμένα και συντεταγμένα σα μια γροθιά, θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος