Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την μάχιμη πενταετία

          Έδρα: Καραϊσκάκη 6 Αλεξανδρούπολη, Τ. Κ. 68100

Τηλ.: 2551031339, ΦΑΞ: 2551033554
e-mail: seayalexandroupolis@gmail.com
 Συνδικαλιστικό σωματείο ιδρυθέν με το Νόμο 1264/82, σε συνδυασμό με το Ν. 2265/94
και συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3938/2011 με την υπ’ αριθμ. 209 από 18-07-2011
απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης Αριθ. Βιβλίου Πρωτοδικείου 29/2011


                                                                                              Αλεξανδρούπολη, 23 Μαρτίου 2023 

                                                                                              

                                                   ΠΡΟΣ: ΜΕΛΗ ΜΑΣ 
                                                   
                                                   ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) Άρθρο 23 του ν. 4997/22 (Α’ 219)

Ενημερωτικό δελτίο

 Επειδή δεχόμαστε ερωτήματα σχετικά με την διαταγή ενημερώνουμε τα εξής:

Με το ανωτέρω σχετικό τροποποιήθηκε το άρθρο 40 του π.δ. 169/2007(Α' 210) και συνεπώς λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάταξης (πριν ή μετά την 1-1-2011). 

 Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας. Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο και δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως διπλάσιος κατ’ εφαρμογή άλλων διατάξεων. Ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου   από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου. Για στελέχη της προηγούμενης παραγράφου, τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, οι εισφορές για την αναγνώριση, ως συντάξιμου ή ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης, του χρόνου υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, αν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου και παρακρατούνται από τις αποδοχές τους κατά τον χρόνο της εν ενεργεία υπηρεσίας τους, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.

  Κατόπιν των προαναφερομένων αναμένετε η έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ.), ώστε στη συνέχεια εκδοθεί σχετική εφαρμοστική-διευκρινιστική διαταγή, προκειμένου δοθούν αναλυτικές οδηγίες στο προσωπικό του Σώματος.

  Οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων για αναγνώριση του χρόνου στο διπλάσιο, θα παραλαμβάνονται κανονικά και θα υποβάλλονται ιεραρχικά.


 Για το Διοικητικό Συμβούλιο      

                           Ο  Πρόεδρος                                Ο  Γενικός Γραμματέας                             

 

                                                                                                        ΤΟΥΦΑΚΗΣ Χρήστος                         ΛΙΤΣΚΑΣ Νικόλαος