Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τριτοκοσμική εικόνα στους Κήπους του Έβρου.


(26/05/2011)
Τριτοκοσμική εικόνα στους Κήπους του Έβρου.




2e235cd26dadc6cd.jpg
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, καταγγέλλει με επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου.

Σκηνικό αποσύνθεσης και τριτοκοσμικής χώρας παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στην πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας μας, από, και προς την Τουρκία, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και η απουσία στοιχειώδους καθαριότητας (χώροι υγιεινής σε απαράδεκτες συνθήκες) προσκαλούν αρνητικά σχόλια ελλήνων και ξένων που διέρχονται το σημείο.


Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, καταγγέλλει με επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του Α.Τ Κήπων. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι πολιτικές πιέσεις για άμεση εξυπηρέτηση, και η κατακόρυφη αύξηση της κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες οδηγεί, ταξιδιώτες και αστυνομικούς στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Στο έγγραφό τους, που κοινοποιείται σε κάθε αρμόδιο, με δραματικό ύφος οι αστυνομικοί εξηγούν πως: «οι ουρές από τις καθυστερήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, οι ταξιδιώτες που έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταπονούνται, μέσα σε συνθήκες καύσωνα περιμένοντας ατελείωτες ώρες, ενώ οι αστυνομικοί ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στην προσπάθειά τους να κάνουν το καλύτερο».

Μιλώντας για το θέμα στη «Γνώμη» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου τονίζει: «υπάρχει μεγάλη μετακίνηση προς και από την Τουρκία, Τούρκων υπηκόων που κατοικούν και εργάζονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και εντονότερη, ενώ το τελευταίο διάστημα η χώρα μας δεν ζητά έκδοση βίζας για την είσοδο στο έδαφος της υπηκόων Αλβανίας, Σερβίας, FYROM, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση προς Τουρκία και από αυτές τις Χώρες.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη χώρα μας έρχονται πια και κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων Τουρκίας (ΣΠΕΣΙΑΛ) με τα οποία είναι εφοδιασμένοι όλοι οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι γνωστό, πως η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν εκτός ελέγχου, σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, ενώ φέτος λόγω της προαναφερόμενης κατάστασης αλλά και της συνεχώς μειούμενης δύναμης του προσωπικού προβλέπουμε πως θα γίνει τελείως ανεξέλεγκτη» τονίζει ο ίδιος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους αστυνομικούς είναι δραματική, καθώς παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από την πολύωρη αναμονή. Οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες καταβεβλημένοι από τα μεγάλα ταξίδια και τη νηστεία χάνουν πολλές φορές τις αισθήσεις τους, αφού τα φαινόμενα λιποθυμιών είναι συχνά, ενώ εκνευρισμός ένταση και μικροεπεισόδια βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.

Καταγγελία αστυνομικών για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων

Αξιοσημείωτο κομμάτι της επιστολής, αποτελεί η καταγγελία των αστυνομικών για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, καθώς μεταξύ άλλων τονίζουν: «είχαμε και έχουμε φραστικές επιθέσεις και προπηλακισμούς κατά των αστυνομικών υπαλλήλων τόσο από αλλοδαπούς όσο και από ημεδαπούς ταξιδιώτες, σε κάποιες δε περιπτώσεις έχουμε παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, κομματικών παραγόντων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι είτε δια ζώσης τυγχάνοντας ταξιδιώτες, είτε τηλεφωνικώς για εξυπηρέτηση τρίτων που ταξιδεύουν και όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απαιτούν και πολλές φορές απειλούν τους συναδέλφους ώστε να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους σε αυτούς, αγνοώντας το γεγονός των αντιδράσεων που μπορούν να υπάρξουν από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες λόγω της κατάστασης που προαναφέραμε, αλλά και μη σεβόμενοι την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί εκείνη τη στιγμή λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και της πολύωρης παραμονής στο σημείο (γκισέ) ελέγχου.

 Είναι αδύνατη η αντικατάσταση τους ακόμη και για την σωματική τους ανάγκη (εννοείται ότι είναι αδιανόητη η λήψη τροφής η διακοπής για ολιγόλεπτη ανάπαυση). Καθ όλη τη διάρκεια της βάρδιας εργάζονται κατά κανόνα 3 αστυνομικοί (1 αξιωματικός υπηρεσία και 2 ελεγκτές σε είσοδο και έξοδο)».


Προτάσεις
Στην ερώτηση της Γνώμης για το τι προτείνουν οι αστυνομικοί ο Χατζηαναγνώστου τονίζει: «Η οργανική δύναμη του τμήματος των Κήπων είναι 30 αστυνομικοί η οποία υφίσταται πάνω από 20 χρόνια και φυσικά ήταν προσαρμοσμένη για τα δεδομένα της εποχής. Η σημερινή υπάρχουσα δύναμη ανέρχεται σε 35 περίπου αστυνομικού, η οποία όμως για τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η κίνηση είναι ανεπαρκής.

Θεωρούμε, ότι η άμεση ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης με προσωπικό και κατ΄ επέκταση του Α. Τ. Κήπων έστω και με την μορφή αποσπάσεων για την συγκεκριμένη περίοδο με αστυνομικούς που κατάγονται από τον Έβρο ή από την ευρύτερη περιοχή και επιθυμούν να αποσπασθούν αδαπάνως για το Δημόσιο. Γνωρίζουμε, ότι από την πλευρά της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος θα πρέπει όμως να δοθεί οπωσδήποτε λύση, σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες»
καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη. --http://www.e-evros.gr/index.php?sec=85&cid=9768