Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ξυπόλητοι στο δρόμο οι αστυνομικοί


Δημοσιευμένο στο : http://www.bloko.gr
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012
Ένα πόρισμα που «πολεμήθηκε» από ένστολους αξιωματικούς, που θάφτηκε στα πιο βαθιά συρτάρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προκάλεσε ένταση και τριβές σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας καθώς «ακουμπούσε» πρακτικές και συμφέροντα ετών. Μια επιστημονική δουλειά που ίσως να άλλαζε κάποια πράγματα στην εκπαίδευση αστυνομικών αλλά ήταν… αδιάφορη για τον πρώην υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Χρήστο Παπουτσή και τον υφυπουργό Μανώλη Οθωνα.



Το «ΧΩΝΙ» φέρνει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο κείμενο που παραδόθηκε στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον Ιούλιο του 2010 και προέκυψε μετά από σχεδόν 9 μήνες εκτεταμένης έρευνας, συναντήσεων, επαφών και συνεντεύξεων ακόμα και με γονείς νεαρών δόκιμων αστυνομικών. Έγιναν περίπου 120 συνεντεύξεις με παράγοντες που σχετίζονταν με την εκπαίδευση πριν η τότε ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοιδης – Βουγιας) ανάψει το «πράσινο φως» για την συζήτηση επιμέρους θεμάτων. Στις συσκέψεις που γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση έλαβαν μέρος εκτός από τους εκπροσώπους των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, καθηγητές πανεπιστημίων, εμπειρογνώμονες, συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλακων παρά τις έντονες αντιδράσεις κάποιων «γαλονάδων» αξιωματικών της αστυνομίας που τους αντιμετώπιζαν σαν προσωπικό «δεύτερης κατηγορίας».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – ΚΛΕΙΔΙ

Για τον «πόλεμο» αλλά και τις ανεξήγητες συμπεριφορές ορισμένων ανώτατων αξιωματικών, «πρόσωπο – κλειδί» εκείνης της περιόδου, που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου εγχειρήματος, μιλά στο «ΧΩΝΙ» κρατώντας την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. «Τα προγράμματα εκπαίδευσης ήταν σε μεγάλο βαθμό παρωχημένα. Για εμάς, βασικό ζητούμενο, ήταν η επίτευξη της μέγιστης επιχειρησιακής επάρκειας των αστυνομικών και την ίδια στιγμή ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις και κυρίως τα παράπονα των γονιών των σπουδαστών αλλά και τις καταγγελίες πολιτών» λέει και συνεχίζει: «Οι δόκιμοι αστυφύλακες εκπαιδεύονταν στις σχολές μόλις για 6 -7 μήνες, μολονότι το πρόγραμμα σπουδών προέβλεπε υπερδιετή φοίτηση, και στη συνέχεια έμπαιναν σε κανονική υπηρεσία – με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης – χωρίς να έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια και την απαιτούμενη ωριμότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες για πλημμελή συμπεριφορά ενώ δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις που οι δόκιμοι ενεπλάκησαν σε σοβαρά περιστατικά με δυσάρεστες συνέπειες εξαιτίας της απειρίας τους». Μάλιστα, σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και από τους συνδικαλιστές των αστυνομικών.
ΗΘΕΛΑΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… ΣΤΡΑΤΟΥ

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου, μαζί με μια ομάδα αξιωματικών που ενθάρρυναν τις αλλαγές στην εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας, «έπεσε από τα σύννεφα» όταν κάποια στιγμή άκουσε από ανώτερο αξιωματικό να υποστηρίζει: «Τι να το κάνει ένας αξιωματικός της αστυνομίας το μεταπτυχιακό δίπλωμα;» όταν την ίδια στιγμή ακόμα και η γειτονική Βουλγαρία προβλέπει στην εκπαίδευση των αστυνομικών την δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές εντός των αστυνομικών σχολών ενώ στην Ολλανδική Αστυνομική Ακαδημία προσφέρονται 7 μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών σε αντικείμενα άμεσου αστυνομικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που αντιμετώπισε η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ την εκπαίδευση χιλιάδων νέων παιδιών είναι η απαράμιλλη αντίσταση κάποιων αξιωματικών ως προς την κατάργηση της ιδιαίτερα δαπανηρής βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης που περνούσαν οι δόκιμοι αστυνομικοί και ειδικότερα σε όπλα που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός και όχι η αστυνομία. «Με απλά λόγια για περίπου 4-6 εβδομάδες έκαναν βολές με όπλα που στη συνέχεια δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ» λέει στο «ΧΩΝΙ» ο πρώην παράγοντας του υπουργείου και επισημαίνει ότι «ο Στρατός έχει διαφορετικό δόγμα από αυτό που χρειάζεται να προωθεί η αστυνομία, αφού ο πολίτης δεν είναι εχθρός!»

ΚΑΠΟΙΟΙ «ΓΑΛΟΝΑΔΕΣ» ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ… ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μάλιστα, αξιωματικοί της Αστυνομίας ακόμα και σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί από την φυσική ηγεσία, δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις μετεκπαιδεύσεις των αστυνομικών – ενδεχομένως γιατί τις θεωρούσαν σπατάλη χρόνου - και ασκώντας εσωτερικές πιέσεις κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο διάρκειας των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης μέσω του σχετικού ΠΔ, με το οποίο η τότε Πολιτική Ηγεσία είχε διαφωνήσει έντονα.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα όμως του συγκεκριμένου πορίσματος ήταν το θέμα των μεταναστών. «Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με έντονο πρόβλημα μετανάστευσης, θεωρούσαμε ότι δεν ήταν δυνατόν οι αστυνομικοί να μην έχουν σχεδόν καμία επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο από την αρχή της εκπαίδευσής τους. Έτσι είχαμε προβλέψει να ενταχθούν στο βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεχωριστά μαθήματα που θα αφορούσαν τους μετανάστες, όπως το δίκαιο αλλοδαπών, η μεταναστευτική πολιτική  και τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα έχασαν όταν στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα εκπαίδευσης για την σχολή αξιωματικών είδαν ξαφνικά να προστίθεται και το μάθημα της… Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Το «χέρι στο τραπέζι» χτύπησαν πολλές φορές και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών που στήριζαν ενεργά τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Ο Γιώργος Χατζηιωάννου, γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΠΟΑΣΥ, συμμετείχε στην ομάδα εργασίας και μιλώντας στο «ΧΩΝΙ» έκανε λόγο για «συνεχή και χωρίς εκπτώσεις εκπαίδευση» και κατέληξε λέγοντας ότι «αν είναι η χώρα να πτωχεύσει, ας χρεοκοπήσει λόγω των αυξημένων δαπανών για την εκπαίδευση των αστυνομικών».

του Παναγιώτη Μπούσιου

Το Χωνί