Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Π.Δ. 26/2012 Έξω από το εκλογικό επίδομα οι αστυνομικοί αλλά μέσα στη εκλογική διαδικασία .

Δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ Α-57 στις 15-3-2012 το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 με τίτλο "Κωδικοποίηση σ΄ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών".

Το Προεδρικό Διάταγμα κωδικοποιεί τη νομοθεσία για την Εκλογή Βουλευτών όπως
ίσχυε με το Π.Δ.96/2007 . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους Αστυνομικούς οι διατάξεις του που θα κληθούν να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 106 το οποίο απαγορεύει τη χορήγηση των κανονικών αδειών απουσίας σε τακτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, όπως εξάλλου ίσχυε και νωρίτερα με το Π.Δ.96/2007. Δεν αναφέρει κάτι για τους αστυνομικούς ή γενικά για τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι άδειες που τυχόν χορηγήθηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης, της αρμόδιας αρχής, και τα πρόσωπα που έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένα να βρεθούν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.
Το άρθρο 108 ορίζει ποιοί θα λάβουν αποζημίωση κατά τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και φυσικά εξαιρούνται οι αστυνομικοί.
Στο άρθρο 109 προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις και ποινικές κυρώσεις για υπαλλήλους του άρθρου 13 εδ.α του Ποινικού κώδικα, που αμελούν ή δείχνουν απείθεια για την έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων τους που επιβάλλονται με τις διατάξεις του παραπάνω Προεδρικού διατάγματος. Οι πειθαρχικές κυρώσεις για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ είναι αργία με πρόσκερη παύση από ένα μέχρι τρεις μήνες.

- http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/nomiki-enhmerosi/17032012-4251.html

.