Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις για βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων



ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μέλος των : ΠΟΑΣΥ και Ευρωπαϊκών συνδικάτων (EUROCOP)
          
Έδρα: Καραϊσκάκη 6 Αλεξανδρούπολη, Τ. Κ. 68100
Τηλ.: 2551031339, ΦΑΞ: 2551033554
e-mail: /seayalexandroupolis@gmail.com
Συνδικαλιστικό σωματείο ιδρυθέν με το Νόμο 1264/82, σε συνδυασμό με το Ν. 2265/94 και συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3938/2011 με την υπ’ αριθμ. 209 από 18-07-2011
απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης Αριθ. Βιβλίου Πρωτοδικείου 29/2011

Αλεξανδρούπολη

                                                                                                                    Αρ. Πρωτ: 301/3/2
Προς : Π. Ο. ΑΣ. Υ.  (Επιτροπή Ομάδας Εργασίας με θέμα : Κώδικας    Μεταθέσεων )
ΘΕΜΑ:  Προτάσεις για βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων.
ΣΧΕΤ:  200/9/32 από 9-11-2012 έγγραφό σας.-
Μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ένωσης μας την 13 -11- 2012 και τη συζήτηση του παραπάνω θέματος , σας ενημερώνουμε ότι :
Έχουμε την άποψη  ότι ο υφιστάμενος Κώδικας Μεταθέσεων για τις μεταθέσεις από μία περιοχή μετάθεσης (Αστυνομική Διεύθυνση) σε  άλλη κινείται  γενικά προς τη  σωστή κατεύθυνση και ως εκ τούτου  οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να κινούνται προς βελτίωση αυτού και φυσικά πάντα προς το συμφέρον πρώτα των αστυνομικών και στη συνέχεια της υπηρεσίας,  αφού σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί  ακόμα ένα χτύπημα τόσο στους ίδιους τους αστυνομικούς όσο και στην λειτουργία της ίδιας της Αστυνομίας ως Οργανισμού και κατ΄ επέκταση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

-Η ένωσή μας σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού  εγγράφου σας για την αποστολή προτάσεων για την βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων σας κοινοποιεί τις προτάσεις της κυρίως για τις μεταθέσεις,  αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις εντός  της ίδιας περιοχής μετάθεσης (Αστυνομικής Διεύθυνσης),   ώστε ο κάθε συνάδελφος να έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν και πότε θα μετατεθεί, θα αποσπασθεί ή θα μετακινηθεί προσωρινά σε άλλη υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, για να σταματήσει τόσο το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των συναδέλφων από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες (βλέπε βουλευτές, παράγοντες κομμάτων, αστυνομικούς διευθυντές κλπ.),  όσο και το φαινόμενο των γνωστών - αγνώστων συναδέλφων αυλικών, «πληροφοριοδοτών», της διοίκησης ή με «μπάρμπα στην Κορώνη»  μονίμως βολεμένων σε υπηρεσίες της αρεσκείας τους. 
- Για τις μεταθέσεις εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης   να δημιουργηθεί ένα περίπου αντίστοιχο σύστημα μοριοδότησης με αυτό των μεταθέσεων από περιοχή μετάθεσης σε περιοχή μετάθεσης , σε συνδυασμό όμως με την ακολουθούμενη σειρά κριτηρίων και στοιχείων: 1. Αντικειμενικών: Ένα (1) μόριο για κάθε έτος υπηρεσίας από την κατάταξη , ένα (1) μόριο για κάθε έτος  υπηρεσίας στην υπηρεσία που ανήκει οργανικά και δύο (2) μόρια για κάθε έτος  εάν η υπηρεσία είναι δυσμενούς διαβιώσεως.  Για κάθε έτος παραμονής  του σε Υπηρεσία που απέχει  από την Υπηρεσία  που επιθυμεί να μετατεθεί  (κατά κανόνα και τόπος κατοικίας του) πέραν των 15 χλμ να λαμβάνει  τον ακόλουθο αριθμό μορίων: Από 16-30 χλμ: 1 μόριο. Από 31-60 χλμ: επιπλέον 1 μόριο και από 60 χλμ και άνω επιπλέον 1 μόριο. Επίσης οι θαλάσσιες αποστάσεις να υπολογίζονται στο διπλάσιο. Για τον υπολογισμό των μορίων των ετών υπηρεσίας   στην Υπηρεσία όπου ο αστυνομικός ανήκει οργανικά η μέτρηση να αρχίζει από την ημεροχρονολογία εγγραφής στην δύναμη της  συγκεκριμένης υπηρεσίας .  Σε ότι αφορά την τον υπολογισμό του αριθμού μορίων της οικογενειακής κατάστασης ο αστυνομικός να λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων: Οι άγαμοι πέντε (5) μόρια και  ένα (1) μόριο για κάθε έτος υπηρεσίας  στην  υπηρεσία που ανήκει οργανικά  και υπηρετεί σε αυτήν. Οι έγγαμοι χωρίς τέκνα πέντε (5) μόρια  στα οποία προστίθεται ένα (1) επιπλέον μόριο  για κάθε έτος έγγαμης συμβίωσης. Οι έγγαμοι με τέκνα επιπλέον δύο (2) μόρια για το πρώτο τέκνο, τρία (3) μόρια για το δεύτερο και τέσσερα (4) μόρια για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.  Στα μόρια αυτά να προστίθενται κατ΄  έτος  ένα (1) μόριο για κάθε τέκνο. Οι άγαμοι γονείς και η τελούντες σε διάζευξη ή σε χηρεία με τέκνα δύο (2) μόρια για το πρώτο τέκνο, τρία (3) μόρια για το δεύτερο και τέσσερα (4) για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.  Στα μόρια αυτά να προστίθενται κατ΄  έτος  ένα (1) μόριο για κάθε τέκνο. Σε ότι αφορά της μεταβολές της οικογενειακής κατάστασης να ισχύσει το εδάφιο δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Π. Δ. 100/2003. Σε ότι αφορά την σειρά προτεραιότητας να ισχύσει η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του Π. Δ. 100/2003.
2. Κοινωνικά: Να ισχύσει το άρθρο 2 παρ. 4 του Π. Δ. 100/2003
3. Υπηρεσιακά: Το ίδιο άρθρο του ίδιου Νόμου.
Επίσης με τις μεταβολές της οικογενειακής κατάστασης καθώς και την σειρά προτεραιότητας να ισχύσουν τα εδάφια  γ΄ και  δ΄  της παραγράφου 2  και η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του Π. Δ. 100/2003. 
Επιπλέον για τις αποσπάσεις-προσωρινές μετακινήσεις εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης, προτείνουμε  αυτές να πραγματοποιούνται  από την ίδια λίστα – κατάσταση των προς μετάθεση συναδέλφων που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα τους για μετάθεση την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων λαμβάνοντας υπόψη  με σειρά προτεραιότητας  τα εξής  κριτήρια :  την επιθυμία του αστυνομικού , τα χρόνια υπηρεσίας , τα χρόνια υπηρεσίας  στην υπηρεσία που ανήκει οργανικά  και στη συνέχεια τα κοινωνικά και τα υπηρεσιακά  Ακόμη  σε ότι αφορά τον χρόνο των αποσπάσεων θα πρέπει να ισχύσει το εδάφιο γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Π. Δ.  100/2003 σε ότι αφορά τις αποσπάσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης όχι του αυτού τόπου ενώ για τις αποσπάσεις εντός του αυτού τόπου να υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο κατ΄ έτος μέχρι έξι μήνες. Επίσης σε καμία περίπτωση οι προσωρινές μετακινήσεις οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π. Δ. 100/2003  γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση εκτάκτων ,  επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών  να μην υπερβαίνουν το χρονικό διάστημα των τριών  μηνών. Σε κάθε περίπτωση πέραν των τριών μηνών αυτή να γίνεται με την συναίνεση του προσωρινά μετακινούμενου.
Επίσης προτείνουμε τόσο για τις αποσπάσεις όσο και για τις προσωρινές μετακινήσεις από Υπηρεσία σε Υπηρεσία της ίδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης να ιδρυθεί και να συγκαλείται  Συμβούλιο Αποσπάσεων – Προσωρινών Μετακινήσεων με την ίδια σύνθεση που προβλέπεται για το Συμβούλιο Μεταθέσεων ώστε να κατατίθενται οι πραγματικοί λόγοι κάθε φορά που κάποιος αστυνομικός θα αποσπασθεί ή θα μετακινηθεί προσωρινά και όχι ως συνήθως να καλύπτεται η Διοίκηση πίσω από τους υπηρεσιακούς λόγους ενώ τις περισσότερες φορές είναι για λόγους μη υπηρεσιακούς όπως εκδίκησης , προσωπικοί, κακόβουλες καταγγελίες πολιτών, κομματικοί κλπ.
Ακόμη κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να υπηρετεί στις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, κλπ.) κανένας νεοεξερχομένους αστυνομικός εάν δεν έχει συμπληρώσει πενταετία από την έξοδο του από την Σχολή καθώς και σε υπηρεσίες ασφαλείας πλην ειδικών περιπτώσεων. Εξυπακούεται ότι αυτή την πρώτη πενταετία θα υπηρετούν σε υπηρεσίες μάχιμες επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος, Τροχαίας κλπ.
Τέλος προτείνουμε να καταργηθεί και τυπικά η διάταξη περί εντοπιότητας αφού στην πράξη δεν ισχύει και έχουν εκλείψει  οι λόγοι που την επέβαλαν κάποιες άλλες αλήστου μνήμης εποχές.-
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος


ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος
6949886061

Ο Γενικός Γραμματέας


ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δημήτριος
6946120218