Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού για ενίσχυση Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας



Κατεπείγον
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μέλος των : ΠΟΑΣΥ και Ευρωπαϊκών συνδικάτων (EUROCOP)
          
Έδρα: Καραϊσκάκη 6 Αλεξανδρούπολη, Τ. Κ. 68100
Τηλ.: 2551031339, ΦΑΞ: 2551033554
e-mail: /seayalexandroupolis@gmail.com
Συνδικαλιστικό σωματείο ιδρυθέν με το Νόμο 1264/82, σε συνδυασμό με το Ν. 2265/94 και συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3938/2011 με την υπ’ αριθμ. 209 από 18-07-2011
απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης Αριθ. Βιβλίου Πρωτοδικείου 29/2011

                    

Αλεξανδρούπολη, 29 Ιουλίου  2012

Αριθ. Πρωτ.:301/1/1
Προς: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΘΕΜΑ:  «Αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού για ενίσχυση Αστυνομικών   Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας»

Με την υπ΄ αριθ. 72175/12/933789 από 28-07-2012 διαταγή του Αρχηγείου       ΕΛ. ΑΣ./ Δ/νσης Προσωπικού ζητά από όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες να αναφέρουν στοιχεία Αστυνομικών (από το βαθμό του Αστυφύλακα έως και Αστυνόμου Β΄) και Ειδικών Φρουρών  που επιθυμούν να αποσπαστούν για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών με δικές τους δαπάνες για ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. Η λήξη της χρονικής περιόδου που δίνεται για την αναφορά αυτών των στοιχείων είναι μέχρι την 08:00΄ της    30-07-2012.
Η ένωσή μας ως πρώην Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων  Έβρου αλλά και στην συνέχεια ως Συνδικαλιστική ΄Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης από κοινού με την Συνδικαλιστική ΄Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας είχαμε καταθέσει πρόταση για την ενίσχυση των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων της περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης με την οποία ζητούσαμε τροποποίηση του άρθρου 3 & 2  περ. α΄  του Π. Δ. 100/2003 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 1 του Π. Δ. 85/2011/ΦΕΚ Α 207 σε ότι αφορά  μακροχρόνιες αποσπάσεις στον τόπο συμφερόντων του για το αστυνομικό προσωπικό που η καταγωγή του είναι από τον Έβρο ώστε να μην υπάρχει απώλεια μορίων απόστασης για την μετάθεσή τους ως ένα ουσιαστικό κίνητρο για να αιτηθούν την απόσπαση τους αδαπάνως για τις αστυνομικές υπηρεσίες του Έβρου, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον για κάποιον συνάδελφο με τη σημερινή πραγματικότητα να αποσπάται αδαπάνως για το Δημόσιο και συγχρόνως να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί την κατοικία του στον τόπο της υπηρεσίας όπου ανήκει οργανικά πληρώνοντας ενοίκιο, κοινόχρηστα κλπ. αλλά συγχρόνως να έχει και απώλεια των μορίων του για την μελλοντική του μετάθεση.
Η πρότασή μας αυτή είχε προωθηθεί και από Βουλευτή της περιοχής μας με κατάθεση αναφοράς προς τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ ο οποίος με δελτίο τύπου του Υπουργείου στις 12-12-2011 μας ενημέρωνε ότι για την αντιμετώπισή της παράνομης μετανάστευσης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων πέρα από την κανονική ενίσχυση  με απόφασή του θα προωθηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου οι αστυνομικοί που προέρχονταν από συνοριακούς φύλακες να μπορούν να μετακινούνται με αίτησή τους στις αστυνομικές διευθύνσεις των συγκεκριμένων περιοχών, πριν την συμπλήρωση της πενταετίας.
Παράλληλα οι αστυνομικοί που αποσπώνται ή μετακινούνται στις περιοχές αυτές δεν θα χάνουν τα μόρια προκειμένου να μετακινηθούν στον τόπο συμφερόντων τους.
Στην συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2012 κατά την  επίσκεψη του κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ στον Έβρο μαζί με την  Φυσική ηγεσία για την εγκαινίαση του επιχειρησιακού κέντρου στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Υπουργού με τα Δ. Σ. των δύο ενώσεων όπου τέθηκε ξανά το θέμα από εμάς και η απάντηση του κ.    Υπουργού ήταν ότι το σχέδιο του Π.  Δ. για τις παραπάνω τροποποιήσεις βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και για την τελική γνωμοδότηση ώστε να αποσταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την υπογραφή του σχετικού Π. Δ.
Επειδή η πρόταση μας είναι κατά την άποψη μας εφικτή και μπορεί να υλοποιηθεί με κέρδος τόσο για το Δημόσιο αφού οι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες της Χώρας και ειδικότερα από Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης άλλων αστυνομικών Διευθύνσεων που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, περίπου 850.000 ευρώ το τρίμηνο ανεξάρτητα αν αυτά τα χρήματα διατίθενται από το ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων (από την  εξοικονόμηση τους θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες δράσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης), αλλά και με κέρδος για τους συναδέλφους που αποσπώνται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τόσο για τους ίδιους αφού θα παραμένουν στις οικογενειακές τους εστίες με ότι  αυτό συνεπάγεται αλλά επιπλέον  δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την αφαίμαξη προσωπικού από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις από τις οποίες προέρχονται και φυσικά και για τους συναδέλφους που η καταγωγή τους ή ο τόπος συμφερόντων τούς είναι ο Έβρος αφού και αυτοί θα έχουν όφελος και φυσικά θα αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους αφού θα υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους ανεπηρέαστοι από άλλου είδους προβλήματα (άμεσης επιβίωσης αφού οι περισσότεροι είναι νέοι και με πενιχρές απολαβές).
Η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε λίγο πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ήταν ότι το σχέδιο Π. Δ. με την πρότασή μας είχε αποσταλεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με θετική γνωμοδότηση για την  Προεδρία της Δημοκρατίας για την τελική υπογραφή και την έναρξη ισχύος του.
            Την 25-7-2012 κατά την επίσκεψη στον Έβρο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου ΔΕΝΔΙΑ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του και με τους συναδέλφους από την Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας πέραν των άλλων θεμάτων που συζητήσαμε μαζί του θέσαμε ως πρώτο θέμα την συγκεκριμένη πρότασή μας ενημερώνοντας τον διεξοδικά. Ο κ. Υπουργός μας είπε ότι δεν γνώριζε την πρότασή μας και μάλιστα του φάνηκε πολύ λογικό να υπηρετούν στον τόπο τους οι Αστυνομικοί αφού όπως δέχθηκε και ο ίδιος αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο  των ίδιων αλλά και της υπηρεσίας, μας διαβεβαίωσε μάλιστα  ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα .
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα :
Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε ότι το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 τρεις ημέρες μετά την συνάντησή μας με τον κ. Υπουργό εκδόθηκε η σχετική διαταγή που αναφέρουμε στην αρχή του εγγράφου μας. Αυτό σημαίνει ότι η πρότασή μας η οποία υπάρχει κατατεθειμένη εδώ και δύο χρόνια άρχισε να βρίσκει «ευήκοα ώτα» .
Όλα αυτά βέβαια  με το άκουσμα της είδησης γιατί με το που ενημερωθήκαμε για τις λεπτομέρειες και τις προθεσμίες που έθεσε το Αρχηγείο καταλάβαμε ότι κάποια πράγματα και νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα στην Χώρα μας. Δεν είναι δυνατό κύριοι του Αρχηγείου να εκδίδετε μία τόσο σημαντική διαταγή  το μεσημέρι του Σαββάτου ιδιαίτερα αυτή την εποχή που μεγάλος αριθμός αστυνομικών διανύει την κανονική του άδεια και με τις Γραμματείες των υπηρεσιών να υπολειτουργούν να περιμένετε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και χωρίς να προσδιορίζεται τι μέλει γενέσθαι σχετικά με την απώλεια μορίων εφόσον κάποιος αποσπασθεί – μετακινηθεί στον τόπο συμφερόντων του, ποιο είναι το χρονικό σημείο  από το οποίο θα ξεκινήσει το δίμηνο της απόσπασης καθώς αρκετοί συνάδελφοι έχουν προγραμματισμένες κανονικές άδειες και φυσικά από καταγγελίες που δεχθήκαμε από συναδέλφους από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν ενημερωθήκαν από τις υπηρεσίες τους αλλά κατόπιν των δικών μας ενεργειών με την ανάρτηση ανακοίνωσης της ένωσης μας άλλα και αυτής της Ορεστιάδας στο διαδίκτυο .
Κατά την άποψή μας θα πρέπει να δοθεί παράταση στην προθεσμία της υποβολής αιτήσεων και περαιτέρω διευκρινήσεις σε ότι αφορά την απώλεια των μορίων διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες σε ότι αφορά την παράταση της προθεσμίας και τις διευκρινήσεις αλλά και που ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση της πρότασής μας και το σχετικό Π.  Δ. με το οποίο θα υλοποιούταν. 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο




Ο Πρόεδρος


ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος
6949886061
 
Ο Γενικός Γραμματέας



ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δημήτριος
6946120218