Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

2013... Έτος φυγής των ενστόλων, του Αντώνη Ζαχαριουδάκη

Δημοσιευμένο στο : http://www.bloko.gr
Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012
-Κύμα φυγής των ένστολων με δραματικές μειώσεις στο εφάπαξ και στις συντάξιμες αποδοχές προβλέπει η επόμενη ημέρα  του μνημονίου υπ. αριθ. 3. Αφενός από την περικοπή των δώρων –επιδομάτων (σε όσους τα λάμβαναν ακόμα ) και αφετέρου από την επιβολή του νέου χαρατσιού από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από τις συντάξεις από οποιαδήποτε πηγή (κύρια –επικουρική και μέρισμα) μέσω της κλιμακωτής μείωσης. Επιπλέον όμως για τους ένστολους επιφυλάσσει και μια έκπληξη.
Την μετακύλιση της μείωσης του βασικού μισθού  και στους ήδη ή εν δυνάμει συνταξιούχους. Οι αναπροσαρμογές αυτές  θα επιφέρουν  ουσιαστικά δυο μειώσεις αθροιστικά. Μια από την κλιμακωτή περικοπή που για πρώτη φορά γίνεται επί του αθροίσματος  των συντάξιμων αποδοχών και  μια δεύτερη, από την  μείωση των βασικών μισθών (κατ επέκταση και του ΕΧΥ) πάνω στα οποία προσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές.

Παράλληλα όμως το 2013 διαφαίνεται ότι θα εξελιχθεί και σε έτος «υποχρεωτικής» συνταξιοδότησης, καθώς εκτός από την μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων ακολουθεί η  γενική υποχρεωτική διάταξη για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ από την 1.1.2014 , η οποία θα εκδοθεί από έως την 31.12.2013 από τον Υπουργό Εργασίας,  χωρίς φυσικά να αποκλείονται  νέες περικοπές .
Η αβεβαιότητα για το τι θα ισχύσει από το 2014 ήδη δημιουργεί τα πρώτα σημάδια του κύματος φυγής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και που θα δικαιώσει εν τέλει τον Υπουργό που εξήγγειλε την μείωση των οργανικών θέσεων του σώματος παράλληλα με την μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Αναμφισβήτητα πρωταρχικώς στόχος του συνδικάτου πρέπει να είναι, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην νέα γενιά, στους νέους συναδέλφους μας ,  η πίεση για άμεση υιοθέτηση από την Διοίκηση του  Ταμείου  των πρόσφατων αναλογιστικών μελετών (αν και κάποιοι αμφισβητούν την χρησιμότητα τους) με την οποία να προσαρμοστεί η μείωση για τους συναδέλφους μας της πρώην Α.Π. πολύ χαμηλότερα από το 46%   που προβλέπει το μνημόνιο 3 και η κατάπτωση των 31 ετών πραγματικής υπηρεσίας για τους πρώην της ΕΧ πάνω στην προ εξαμήνου πρότασης της ΠΟΑΣΥ.
Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είμαστε επιτέλους όλοι μαζί………..

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΠΟΑΣΥ