Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Προγωγές Ανθυπαστυνόμων, Σχολή Αστυφυλάκων, Αδικήματα από αστυνομικούς, Μεταθέσεις Συνοριοφυλάκων ..

Δημοσιευμένο στο : http://www.hellenicparliament.gr
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2012

Με το Νομοσχέδιο "Παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας από Ενοπλους Φρουρούς σε Εμπορικά Πλοία και άλλες διατάξεις" του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , που κατατέθηκε χθές 20-2-2012 στη Βουλή, ρυθμίζονται νομοθετικά πάγια αιτήματα των αστυνομικών όπως:

- Όχι Αυτόφωρα τα Αδικήματα που διώκονται κατ΄ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
- Πόροι που περιέρχονται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων,
- Μεταθέσεις αστυνομικών προερχομένων από Συνοριακούς Φύλακες
- Προαγωγές Ανθυπαστυνόμων στο βαθμό Υπαστυνόμου Β΄του Ν.3686/2008
- Η Σχολή Αστυφυλάκων στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Διαβάστε στη συνέχεια τις ενδιαφέρουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ....

Άρθρο 20
Για τα αδικήματα που διώκονται κατ΄ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 - 413 και 417 – 429 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Άρθρο 21
1. Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68% και 32% αντίστοιχα:
α. ποσοστό 5% επί των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και επί των ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών.
β. το ποσό που προέρχεται από την εκποίηση των πάσης φύσεως πλεοναζόντων και μη αναγκαιούντων ή πεπαλαιωμένων κινητών πραγμάτων ιδίως υλικών, εφοδίων, μηχανημάτων, παντός είδους τροχοφόρων και πλωτών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που χαρακτηρίζονται πέραν οικονομικής εκμετάλλευσης . Τα ανωτέρω υλικά παραδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία για την εκποίηση πολεμικού υλικού.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.663/1977 (Α-215) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικος και του Κώδικος «περί τελών χαρτοσήμου, αναφερομένων εις τα δικαστικά έξοδα και τέλη της ποινικής διαδικασίας και άλλων τινών διατάξεων» (Α΄ 215), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του ν.2145/1993 «Ρύθμιση θεμάτων εκτελέσεως ποινών, επιταχύνσεως και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και άλλων θεμάτων» (Α΄ 88) αντικαθίσταται ως εξής :
«1. Τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών, προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά ποσοστό ενενήντα επτά τοις εκατό (97%)».
3. Η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των πόρων των παραγράφων 1 και 2 στους ασφαλιστικούς φορείς καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη.
4.Τα τρία πρώτα εδάφια της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του ν.2622/1998 (Α- 138) όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:
"3.Για την εξέταση της αίτησης σύνδεσης ή συνέχισης αυτής, καταβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε σύνδεση. Αν εγκριθεί η σύνδεση ή η συνέχισή της, καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου ετήσιο τέλος τετρακοσίων (400) ευρώ για κάθε σύνδεση, το οποίο προσαυξάνεται κατά ποσοστό 15%. Το αναλογούν στο ποσοστό αυτό ποσό αποδίδεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας κατά ποσοστό 68% στον τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας και κατά ποσοστό 32 % στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας. Τα ως άνω τέλη και το ποσό προσαύξησης εισπράττονται με τη διαδικασία που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.δ.356/1974 (Α΄90) μέσω Δ.Ο.Υ. Τα τέλη καθώς και το ποσοστό προσαύξησης μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη".
5. Τα τελευταία δύο (2) εδάφια της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν.3686/2008, όπως το δεύτερο από αυτά προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 19 του ν.3938/2011 (Α-61), αντικαθίσταται ως εξής:
"Οι αστυφύλακες αυτοί , στο διάστημα του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής, δύναται να μετατεθούν και σε άλλες , εκτός της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης ή Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, μόνο όταν συντρέχουν οι προυποθέσεις έκτακτης μετάθεσης που προβλέπονται από τον κανονισμό μεταθέσεων του αστυνομικού προσωπικού. Δεν υπόκεινται στους ανωτέρω περιορισμούς οι αστυφύλακες που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες και δύναται να μετατεθούν και σε άλλες, πλην των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεξαρτήτως αν υπάρχει κενή οργανική θέση στην Υπηρεσία μετάθεσης, όταν υφίστανται λόγοι θανάτου ή σοβαρής πάθησης των ιδίων ή συγγενικών τους προσώπων ή όταν συντρέχουν οι προυποθέσεις συνυπηρέτησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, στις περιπτώσεις δ΄και ιδ΄της παρ. 1 του άρθρου 17 του Π.Δ.100/2003 (Α΄94), αντίστοιχα".

Άρθρο 26
3.Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν.3686/2008 (Α 158 αντικαθίσταται με εδάφια ως εξής:
" Στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄προάγονται επίσης με την ίδια ως άνω διαδικασία και οι προαναφερόμενοι Ανθυπαστυνόμοι οι οποίοι συμπληρώνουν είκοσι δυο (22) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, εκ των οποίων ένδεκα (11) στο βαθμό του Αθυπαστυνόμου, εφόσον είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους, που προάγονται λόγω συμπλήρωσης είκοσι έξι (26) ετών πραγματικής υπηρεσίας. Οι ανωτέρω Υπαστυνόμοι Β΄εξομοιούνται με Αξιωματικούς του ν.δ.649/1970 και με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό τους, προάγονται στο βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄, χωρίς να δικαιούνται περαιτέρω προαγωγής με την επιφύλαξη των διατάξεων παραγράφων 8 και 9.
4.Στην παρ. 4 του άρθρου 41 του ν.1481/1984 (Α 152) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως ακολούθως :
" Η παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης."

Διαβάστε το σχετικό Νομοσχέδιο απευθείας στην πηγή: http://www.hellenicparliament.gr