Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Καταστρατήγηση π. δ.394/2001 (χρόνος εργασίας αστυνομικού προσωπικού».


Μετά την προ 15νθημέρου καταγγελία μας με δελτίο τύπου των Ενώσεων αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου – Ροδόπης – Ξάνθης – Καβάλας για την άσκοπη μετακίνηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη για την διεξαγωγή τουρνουά πετοσφαίρισης όπως αποδείχθηκε ήσσονος σημασίας όπου μιλούσαμε για «θέατρο του παραλόγου», δυστυχώς τα «μονόπρακτα»  από την πλευρά της αστυνομικής ηγεσίας συνεχίζονται.
    Με την παραπάνω σχετική διαταγή που εξέδωσε ο κ. Γενικός Επιθεωρητής  ΕΛ. ΑΣ. Βορείου Ελλάδος, με την οποία διατάσσονται μαζί με άλλες Δ. Υ. της Βόρειας  Ελλάδας, οι Δ. Υ. των Α. Δ. Αλεξ/πολης και Ξάνθης  να ενισχύσουν την ΓΑΔ Θεσσαλονίκης,  η μεν Δ. Υ. της Α. Δ. Αλεξανδρούπολης  για το χρονικό διάστημα από 4 έως 6-12-2011, κατά την διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Θεσσαλονίκη (αθλητικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις πολιτών για την επέτειο θανάτου του μαθητή ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ), η Δ. Υ. της Α. Δ. Ξάνθης για την   4-12-2011 .
    Ο κ. Γενικός Επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας με την διαταγή του αυτή καταστρατήγησε κατάφωρα το Π. Δ. 394/2001 - άρθρο 1 παρ. 7 στο  οποίο ορίζεται  ρητά ότι: «Η ανακοίνωση της υπηρεσίας της επόμενης ημέρας γίνεται υποχρεωτικά, μέχρι την 14:00 ώρα της προηγούμενης και η μεταβολή της δεν επιτρέπεται. Ειδικά, η ανακοίνωση της υπηρεσίας για τις αργίες και την επομένη εργάσιμη αυτών γίνεται, υποχρεωτικά μέχρι την 14:00 της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας και για το Σαββάτο, Κυριακή και Δευτέρα μέχρι  την 14:00 της Παρασκευής. Η υπηρεσία αστυνομικών μέτρων για τις γνωστές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις διατάσσεται από της Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης και άνω τουλάχιστον δύο ημέρες πριν της εκδήλωση αυτών», καθώς και άρθρο 3 παρ. 1 & 2 στο οποίο επίσης ορίζεται ρητά ότι «το αστυνομικό προσωπικό το οποίο εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία σε αλλαγές 8ωρης ή 6ωρης βάσης δεν διατίθενται σε εκτέλεση νέας υπηρεσίας της επόμενες δεκαέξι ή δώδεκα ώρες αντίστοιχα με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 1 του παρόντος διατάγματος (έκτακτες και απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες κλπ.)». Με λίγα λόγια ούτε έκτακτα γεγονότα υπήρξαν ούτε απρόβλεπτα, αφού για μεν τις εκδηλώσεις για την μνήμη του μαθητή όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται, για δε τις αθλητικές εκδηλώσεις αυτές έτσι κι΄ αλλιώς ήταν προγραμματισμένες εδώ και μήνες από το πρόγραμμα των αγώνων των διαφόρων αθλητικών ομοσπονδιών .
     Με την διαταγή του αυτή ο κ. Γενικός αντιμετώπισε για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους μας ως αριθμητικά νούμερα και όχι ως ανθρώπινες οντότητες , δείχνοντας έλλειψη σεβασμού της διοίκησης σε αυτούς, που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που η Πολιτική και η Φυσική ηγεσία ζητά τόσο από εμάς τους εκπροσώπους τους, δηλαδή να τους στηρίζουμε ηθικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, από δε τους ίδιους να υπερβάλλουν  τους εαυτούς τους στην διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν έλαβε  υπόψη τόσο την ανατροπή των οικογενειακών και ατομικών προγραμματισμών αυτών των ανθρώπων αφού κάποιοι από αυτούς εργάσθηκαν στις 2 προς 3 -12-2011 και τελείωσαν στις 06:00 της 3-12-2011 και κλήθηκαν την ίδια ημέρα να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ότι όλοι οι συνάδελφοι και οι μετακινούμενοι και οι άλλοι είχαν ενημερωθεί από τις 2-12-2011 τι υπηρεσίες θα εκτελέσουν Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, καθώς έτσι επήλθε αναστάτωση και στον προγραμματισμό των υπηρεσιών των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων, ως και το γεγονός ότι  υπήρξε έλλειμμα στην αστυνόμευση στις περιοχές αρμοδιότητας τους.
     Φυσικά γνωρίζουμε τις απαντήσεις που πιθανόν να δοθούν όπως ότι η διαταγή εκδόθηκε στις 2-12-2011. Κάποιοι όμως θα πρέπει να δώσουν λόγο γιατί οι υπηρεσίες ενημερώθηκαν μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 2-12-2011 που είχαν εκδοθεί ήδη οι υπηρεσίες και μάλιστα οι περισσότερες το πρωί του Σαββάτου.
    Καλούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων να προβεί στην ανάδειξη του προβλήματος που τείνει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.
Τέλος επιφυλασσόμαστε για την προστασία των συμφερόντων των μελών μας να προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια.


Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Ο Πρόεδρος της ΣΕΑΥΠΕ  ΕΒΡΟΥ                               Ο Πρόεδρος της ΣΚΑΝ ΞΑΝΘΗΣ




 ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κων/νος                                        ΜΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ  Κων/νος