Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δικαιολόγηση ημερησίας αποζημίωσης εκτός έδρας για παρουσία σε δικαστήρια μετά από κλήτευση

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μέλος των : ΠΟΑΣΥ και Ευρωπαϊκών συνδικάτων (EUROCOP)

Συνδικαλιστικό σωματείο ιδρυθέν με το Νόμο 1264/82, σε συνδυασμό με το Ν. 2265/94 και συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3938/2011 με την υπ’ αριθμ. 209 από 18-07-2011

απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης Αριθ. Βιβλίου Πρωτοδικείου 29/2011

Αλεξανδρούπολη, 18 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

2. Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Μέσω ΠΟΑΣΥ)

3. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Α. Μακ. & Θράκης

4. Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης

5. Μέλη μας

ΘΕΜΑ : « Δικαιολόγηση ημερησίας αποζημίωσης εκτός έδρας για παρουσία σε δικαστήρια μετά από κλήτευση»

Αριθ. Πρωτ: 503/41

Σύμφωνα με το Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ Α΄ 40/15-3-2010 «προστασία εθνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης»), αλλά και την διαταγή υπ΄ αριθ. 8002/1/44802 από 17-4-2010 του ΑΕΑ/ΚΟΤ & Πληροφορικής Δ/νση Οικονομικών προβλέπονται οι παρακάτω αλλαγές σε ότι αφορά την καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης για εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας .

Μέχρι τότε η δικαιολόγηση ημερήσιας αποζημίωσης επιτρεπόταν για κινήσεις που η απόσταση τους ήταν άνω των 15 χιλιομέτρων από την έδρα της υπηρεσίας του υπαλλήλου. Με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 9 του παραπάνω νόμου η απόσταση αυτή αυξάνεται σε πάνω από 60 χιλιόμετρα.

Η αλλαγή αυτή όμως έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους αστυνομικούς που υπηρετούν στις υπηρεσίες της έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης αφού αυτοί καλούνται από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης να παραστούν ως μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα στο Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή.

Η απόσταση Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής από το Εθνικό Οδικό Δίκτυο είναι 65 χιλιόμετρα. Με την δημιουργία όμως και την λειτουργία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ η ίδια διαδρομή είναι 57 χιλιόμετρα όπως προκύπτει από τις βεβαιώσεις που χορηγεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Έτσι λοιπόν οι συνάδελφοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ημερησία αποζημίωση, αλλά ούτε και τα έξοδα κίνησης, είτε κινούνται με συνήθη συγκοινωνιακά μέσα είτε με δικό τους συγκοινωνιακό μέσο. Βεβαίως είναι γνωστό ότι εάν δεν παρουσιασθούν στα δικαστήρια τους επιβάλλεται πρόστιμο από τα δικαστήρια ύψους 120 ευρώ για λιπομαρτυρία αλλά και διατάσσεται η βίαιη προσαγωγή τους.

Επίσης έχουμε πληροφορηθεί ότι τα υπομνήματα που έχουν υποβληθεί από τις υπηρεσίες έδρας της Α. Δ. Αλεξανδρούπολης για τέτοιου είδους κινήσεις μετά την έκδοση της διαταγής και έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αιτήματα για ανάληψη υποχρέωσης αυτά έχουν μηδενιστεί και δεν θα καταβληθούν τα έξοδα κίνησης και η ημερησία αποζημίωση ενώ οι συνάδελφοι έχουν υποβληθεί σε πραγματικά έξοδα .

Από τη φύση της εργασίας μας είμαστε απ όλους τους λειτουργούς του Δημοσίου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που καθημερινά βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες της χώρας για να παραστούμε ως μάρτυρες σε υποθέσεις που ανάγονται των υπηρεσιακών μας καθηκόντων.

Ζητούμε λοιπόν άμεσα από την ηγεσία Πολιτική και Φυσική να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης-Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το μείζον για μας θέμα αφού πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλε περιοχές της χώρας.

Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αδρανοποίησης του αστυνομικού προσωπικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του αφού εκ των προτέρων γνωρίζει ότι εκτελώντας αυτά που προβλέπονται από τους κανονισμούς και τους νόμους αντί οποιασδήποτε αναγνώρισης, θα υπόκεινται σε μια ιδιότυπη τιμωρία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε αυτές τις πρωτόγνωρες οικονομικά για όλους μας εποχές, αφού στην ουσία θα καλούνται να πληρώσουν και από πάνω για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κων/νος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΜΗΤΗΣ Ευάγγελος