Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τροπολογία για πληρωμή 37 εκατ. ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ για δαπάνες μετακίνησης και εκπαίδευσης προσωπικούκαι Λιμενικό

Δημοσιευμένο στο : http://www.tovima.gr

-Αφορά δαπάνες μετακίνησης και εκπαίδευσης προσωπικού
Μεταβατική ρύθμιση που προβλέπει, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, την πληρωμή 37 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες μετακίνησης και εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκαν έως τις 31.12.2011 «καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων ή χωρίς την πιστή τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Π.Δ. 113/2010», λόγω κάλυψης «επιτακτικών αναγκών δημόσιας ασφάλειας», περιλαμβάνεται σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Οπως επισημαίνεται, με την τροπολογία αυτή επιχειρείται η λογιστική τακτοποίηση των εκκρεμουσών δαπανών για μετακινήσεις και εκπαιδεύσεις του προσωπικού της αστυνομίας και του λιμενικού, που έγιναν παλαιότερα και πραγματοποιήθηκαν «για λόγους δημόσιας ασφάλειας». Οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να μπορούν να πληρωθούν μέχρι τις 31.12.2012.


Οσον αφορά την αναγκαιότητα της εν λόγω ρύθμισης, στην τροπολογία επισημαίνεται ότι «οι αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες μετακινήσεων και εκπαίδευσης των αστυνομικών και των λιμενικών για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών του Δημοσίου και τις επικρατούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η ενταλματοποίηση των παραπάνω δαπανών».

Ενώ τονίζεται ότι η ρύθμιση «κρίνεται επιβεβλημένη για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», με δεδομένη, όπως αναφέρεται, «τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό των Σωμάτων αυτών».

Την ίδια στιγμή, με προσθήκη στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, που ψηφίζεται σήμερα, Δευτέρα, προβλέπεται ότι άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως εκλογικό επίδομα.

http://www.tovima.gr