Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ρυθμίστηκε Νομοθετικά το ζήτημα των εκκρεμουσών δαπανών οδοιπορικών εξόδων παρελθόντων ετών

Δημοσιευμένο στο : PoliceNET.gr (http://www.hellenicparliament.gr)
Τρίτη, 10 Απρίλιος 2012
-10.04.2012/22:42:Βουλή : Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στη Βουλή, η τελευταία συζήτηση της παρούσας Κοινοβουλευτικής Συνόδου , με την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας "Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις" στο οποίο έγινε ομόφωνα δεκτή εντάχθηκε ως ίδιο άρθρο η τροπολογία με γενικό αριθμό 1025 και ειδ.66 (εδώ) που προβλέπει, τη λογιστική τακτοποίηση των εκκρεμουσών δαπανών για μετακινήσεις και εκπαιδεύσεις του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας παρελθόντων ετών, και πραγματοποιήθηκαν για λόγους δημόσιας ασφάλειας και κάλυψης επιτακτικών αναγκών , με την οποία παρέχεται η δυνατότητα οι δαπάνες αυτές να πληρωθούν μέχρι την 31-12-2012 σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας , Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έτους 2012.
Το Συνδικαλιστικό κίνημα των Αστυνομικών είχε δώσει μάχες, με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και επαφές  με αρμοδίους, για τη διασφάλιση της καταβολής των οδοιπορικών εξόδων των παρελθόντων ετών.

Η Νομοθετική ρύθμιση θα φέρει ανακούφιση σε μεγάλο μέρος αστυνομικών αφού υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν τα οδοιπορικά τους και να παραγραφούν οι απαιτήσεις τους .
Το ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών των οδοιπορικών εξόδων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέμενε άλυτο τα δύο (2) τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις αστυνομικών που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2006 έως και 2010, για εκτέλεση υπηρεσίας μακριά από την έδρα των Υπηρεσιών τους και από τα οποία μεγάλος μέρος αυτών δεν έχουν εξοφληθεί λόγω μη ύπαρξης των αναγκαίων πιστώσεων στον προϋπολογισμό και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας απαντώντας  σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή (180/15.11.2011)  είχε εξηγήσει τους λόγους καθυστέρησης και είχε εξαγγείλει ότι είχαν εξασφαλιστεί πιστώσεις 25.000.000 ευρώ για τα ανεκκαθάριστα οδοιπορικά των προηγουμένων ετών (2008 – 2010).
Διαφάνηκε ότι είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς εγγράφθηκε στο ΚΑΕ 0709 του προϋπολογισμού του έτους 2012 χρηματικό ποσό ύψους 52 εκατ. €, που αντιστοιχούσε σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Αρχηγείου μας, στο σύνολο των ανεξόφλητων μετακινήσεων των συναδέλφων μας και αναμένονταν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που μας είχαν δοθεί, η προώθηση της αναγκαίας Νομοθετικής ρύθμισης για την εκταμίευση των χρημάτων.
Κατά την πρόσφατη όμως τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2012 του Οργανισμού μας, κατ' επιταγή του αρθ. 2 του Ν. 4051/2012 «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγοντες ρυθμίσεις εφαρμογής του μνημονίου συνεννόησης του Ν. 4046/2012» στον προαναφερόμενο ΚΑΕ 0709 που αφορά «υποχρεώσεις από μετακινήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών» το χρηματικό ποσό των 52 εκατ. € ξαφνικά μηδενίστηκε.
Τα προβλήματα είχαν ανακύψει με την έναρξη του μέτρου του νέου τρόπου ελέγχου των δαπανών του δημοσίου το 2011 ,  αφού με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.3871/2010 (Α-41) με τον οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 26 του ν.2362/1995 (Α-247) και καταργήθηκε η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 5 αυτού, που παρείχε τη δυνατότητα παρέκκλισης από τις γενικές διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα εκκαθάρισης του τέως Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Από 1-1-2011 , ημερομηνία έναρξης ισχύος των προαναφερομένων τροποποιήσεων οι δαπάνες που πληρώνονται μέσω της παγίας προκαταβολής της Ελληνικής Αστυνομίας, εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται από την οικεία Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) αντί του Ελεγκτηρίου Δαπανών που λειτουργούσε νωρίτερα.
Με τις διατάξεις δε, των άρθρων 21 του ιδίου νόμου και του Προεδρικού Διατάγματος 113/2010 (Α-194) που εκδόθηκε κατ΄εξουσιοδότηση αυτών, αυστηροποιήθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες, προκειμένου να αποκλειστεί το φαινόμενο ανάληψης δεσμεύσεων πέραν των εγγεγραμμένων , στον προϋπολογισμό των οικείων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πιστώσεων που οδηγεί στη δημιουργία ελλειμμάτων.
Ο χρόνος της πληρωμής των δαπανών αυτών εξαρτάται από τη ροή και την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας. Οι ανεξόφλητες δαπάνες οδοιπορικών εξόδων των παρελθόντων ετών ήταν τόσες πολλές που όταν η νέα Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου , επέστρεψε αυτά για ενταλματοποίηση στις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αυτές ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν εγκαίρως, αν και έδωσαν ένα ηρωικό αγώνα δρόμου για την τακτοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο οι αστυνομικοί αφενός μεν να πληρωθούν τα οδοιπορικά τους και να μην παραγραφούν αφετέρου δε να μην κληθούν σε πολλές των περιπτώσεων να επιστρέψουν προκαταβολές που είχαν λάβει από τις διαχειρίσεις τους.


Διαβάστε την τροπολογία ΕΔΩ.