Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι Ενώσεις Αστυνομικών Θράκης προτείνουν λύσεις στα προβλήματα από τον ΞΕΝΙΟ ΖΕΥΣ στον Έβρο


----


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Των τεσσάρων πρωτοβαθμίων ενώσεων της Θράκης

ΠΡΟΣ : Το Δ.Σ. και το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Με αφορμή το ανοσιούργημα της μετατροπές των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων ήτοι των Τ.Δ.Α. Ξάνθης και Κομοτηνής
σε κέντρα φύλαξης παράνομων μεταναστών τις μαζικές μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη τη Θράκη , στα πλαίσια της
εφαρμογής του σχεδίου ‘’ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ‘’ επισημαίνουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και διαπιστωθεί.

Α. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ :

Προσωπικό
1. Έχει μετακινηθεί σημαντικός αριθμός αστυνομικού προσωπικού τόσο από τις υπηρεσίες της έδρας όσο και των περιφερειακών Τμημάτων για ενίσχυση των ΤΣΦ της Α. Δ. Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ώστε αυτή την στιγμή οι υπόλοιπες δράσεις (τροχαία, τάξη, ασφάλεια) να είναι ανύπαρκτες αλλά συγχρόνως λόγω της συνεχούς εργασίας των εναπομεινάντων και από την μη χορήγηση ημερήσιων αναπαύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα το προσωπικό όλων των υπηρεσιών βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης .


2. Δεν έχει γίνει σαφές αν και κατά πόσο είναι υποχρεωμένοι οι συνάδελφοι να επιβαίνουν σε λέμβους , ενώ μεγάλος αριθμός δεν γνωρίζει κολύμβηση και δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για να επιχειρούν πάνω σε πλωτά μέσα.
3. Δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες πως θα ενεργήσουν στην περίπτωση εμπλοκής με τον Τουρκικό στρατό
4. Σε περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ διακινητών, που επιβαίνουν σε λέμβο μαζί με λαθρομετανάστες, και αστυνομικών υπάρξει θάνατος λαθρομετανάστη είναι καλυμμένοι οι συνάδελφοι ;
5. Υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την ποσότητα αλλά και τον χρόνο διάθεσης του φαγητού. Σε κάποια ξενοδοχεία δεν διατίθεται χώρος εστίασης με αποτέλεσμα το φαγητό από το κέτερινγκ να τρώγεται στα δωμάτια .
6. Πολύωρη παραμονή των συναδέλφων κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες σε δύσβατα και απομακρυσμένα σημεία στα οποία πολλές φορές έχουν πρόσβαση μόνο με λέμβους. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή των συναδέλφων τόσο από τυχαίο γεγονός (παθολογικά αίτια , ατύχημα ) όσο και από δόλια ενάργεια.
7. Εκτελούν υπηρεσία φύλαξης κρατουμένων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε άτομα που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα , χωρίς να νοσηλεύονται σε θαλάμους απομόνωσης.

Υλικοτεχνική υποδομή
1. Μικρός αριθμός θερμικών καμερών και διόπτρων
2. Μικρός αριθμός οχημάτων αναλογικά με του συναδέλφους που επιχειρούν στο ποτάμι
3. Τα περισσότερα οχήματα από αυτά που έχουν σταλεί από άλλες Α.Δ. είναι παλαιά , με πολλά χιλιόμετρα και παρουσιάζουν συνέχεια βλάβες.
4. Ασύρματοι προβληματικοί με αποτέλεσμα η επικοινωνία να γίνεται με δυσκολία ακόμη και από κοντινές αποστάσεις.
5. Τα φακό είναι ελάχιστα και τα περισσότερα με πολλά προβλήματα .
6. Στα περισσότερα αλεξίσφαιρα έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
Πλωτά.
1. Ακατάλληλα μέσα τα οποία δεν είναι νηολογημένα και ασφαλισμένα .
2. Οι χειριστές είναι εμπειρικοί και όχι με πτυχίο.
3. Τα σωσίβια είναι για βάρος ανθρώπου μέχρι 70 κιλών . Με το αλεξίσφαιρο και το λοιπό εξοπλισμό το βάρος αυξάνεται επικίνδυνα.

Β. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ Τ.Δ.Α. ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ :

1.Ευθεία προσβολή στην εκπαίδευση της Αστυνομίας. Από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου έχουμε να ζήσουμε φαινόμενα μετατροπής εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε φυλακές. Όταν κλείνει ένα σχολείο για να φυλακή καταλύεται ο πολιτισμός και η δημοκρατία στη χώρα.
2. Αδυναμία ασφαλούς φύλαξης παράνομων μεταναστών λόγω της εγκατάστασης τους σε χώρους που έχουν εξαρχής τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλειας.
3. Περαιτέρω αποδυνάμωση της αστυνόμευσης των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης και Ροδόπης , καθότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη αναγκάζεται να παραμένει στους χώρους των Τ.Δ.Α. προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των μεταναστών και να διαχειριστεί τις εξεγέρσεις.
4. Μη τήρηση της διάταξης για υποχρεωτική προληπτική υγειονομική εξέταση των λαθρομεταναστών μετά τη σύλληψη τους και πριν την εγκατάστασή τους , με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι συνάδελφοι και η τοπική κοινωνία σε κίνδυνο ζωής και υγείας. Υπήρξαν ήδη κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας Α και Β στους μετανάστες. Οι συνάδελφοι που διατίθενται στη φρούρηση δεν υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο για τις ανωτέρω ασθένειες , ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν αντισώματα ή σε διαφορετική περίπτωση να υποβληθούν σε εμβολιασμό , κατά παρέκκλιση του αρθ. 2 παρ. 3α του Π.Δ. 45/2008.
5. Ο αριθμός της δύναμης που διατίθεται για τη φρούρηση είναι αρνητικά δυσανάλογος με τον αριθμό των φυλασσόμενων μεταναστών , καθιστώντας επισφαλή και επικίνδυνη για τους συναδέλφους μας τη φύλαξη.
Επειδή ως Συνδικαλιστικές Ενώσεις έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα με τις παρεμβάσεις μας , ότι πραγματικά είμαστε οι μόνοι που ενδιαφερόμαστε για τους συναδέλφους μας , προτείνουμε και απαιτούμε άμεσα :

Α . ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ :

1. . Αποστολή ικανοποιητικού αριθμού αλεξίσφαιρων, ναυαγοσωστικών μέσων, θερμικών καμερών , διοπτρών , φακών και ασυρμάτων.
2. . Αποστολή και άλλων οχημάτων ώστε να υπάρχει όχημα σε κάθε βάρδια στις ενέδρες για να μπορούν οι συνάδελφοι να προφυλάσσονται, να ξεκουράζονται αλλά και σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό (ξαφνική αδιαθεσία, ατύχημα κλπ.) για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο κλπ. αλλά συγχρόνως επειδή οι αλλαγές βάρδιας γίνονται στα σημεία εκτέλεσης υπηρεσίας και υπάρχει ταλαιπωρία ειδικά για τους συναδέλφους που διαμένουν σε ξενοδοχεία μακριά από τις υπηρεσίες τους στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη αφού απαιτείται ως και 1 ½ ώρα για την αλλαγή.
3. Να δοθούν σαφείς οδηγίες από την φυσική ηγεσία για τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.
4. Στα πλωτά μέσα να επιχειρούν μόνο εθελοντές οι οποίοι θα είναι άρτια εκπαιδευμένοι.
5. Να επιχειρούν μόνο εγκεκριμένα και νόμιμα πλωτά μέσα με τις κατάλληλες προδιαγραφές για αστυνομική επιχείρηση εντός ποταμού.

Β. ΓΙΑ ΤΑ Τ.Δ.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ :

1. Άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών και επαναλειτουργία των σχολών μας κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος.
2. Λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων ασφάλεια ς των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί κάθε περίπτωση απόδρασης – εξέγερσης κρατουμένων αλλά και ομηρίας συναδέλφων .
3. Άμεση επιτόπια διενέργεια προληπτικού υγειονομικού ελέγχου σε όλους τους παράνομους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στα κτίρια του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, από ιατρική μονάδα του ΚΕΛΠΝΟ έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο μαζικής έξαρσης μολυσματικών ασθενειών.
4. Μόνιμη εγκατάσταση στο χώρο Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΛΠΝΟ πλήρως επανδρωμένη από Ιατρούς και απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου για την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών που θα ανακύψουν, καθότι το Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και τυχόν μεταγωγή τους προς εξέταση σ’ αυτό ελλοχεύει κινδύνους ασφαλούς κράτησης, απόδρασης κ.λ.π..
5. )Άμεση μετάβασης Ιατρικής Μονάδας κατάλληλα εξοπλισμένης ώστε να υποβληθούν οι συνάδελφοι – μέλη μας που διατίθενται στη φρούρηση, σε προληπτικό έλεγχο για φυματίωση και ηπατίτιδα Α και Β και εν συνεχεία εφόσον υπάρξει ανάγκη σε εμβολιασμό.
Τέλος την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των αστυνομικών μας Δ/νσεων (σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2003) κατά προτεραιότητα στις έκτακτες μεταθέσεις έτους 2012 και εν συνεχεία την αύξηση των οργανικών θέσεων με πλήρωση τους από τους νεοεξερχομένους αστυφύλακες .

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Σ.Κ.Α. ΞΑΝΘΗΣ
ΤΖΑΤΖΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Σ.Ε.Α.Υ. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Σ.Ε.Α.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ