Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Το προφίλ των Σχολών Αστυφυλάκων Θράκης

Δημοσιευμένο στο : http://www.astynomia.gr - www.policenet.gr
Πέμπτη, 09 Αύγουστος 2012
-Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ιδρύθηκε με το Νόμο 1481/84, από την έναρξη εφαρμογής του οποίου καταργήθηκαν τα Σώματα Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και οι μέχρι τότε λειτουργούσες Σχολές Οπλιτών Χωροφυλακής και Αστυφυλάκων. Από ιδρύσεώς της, μέχρι το εκπαιδευτικό έτος 1994-1995 λειτουργούσε σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 585/85, όπως αυτό είχε τροποποιηθεί.
Με την ψήφιση του Ν. 2226/94, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής ιδιωτών στις παραγωγικές Σχολές όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Στα πλαίσια υλοποίησης του ανωτέρω Νόμου καταρτίσθηκε και εκδόθηκε το Π.Δ.352/95 «οργανισμός Σχολής Αστυφυλάκων», το οποίο εφαρμόζεται, με ορισμένες τροποποιήσεις, από το εκπαιδευτικό έτος 1995-1996
Είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών, η οποία εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης στην Κομοτηνή του Ν.Ροδόπης, λειτουργεί σε επίπεδο Αστυνομικής Διεύθυνσης , υπάγεται στην Αστυνομική Ακαδημία και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας).

Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής

Ιδρύθηκε με το Π.Δ.321/94 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1997. Εδρεύει στην Κομοτηνή, στο 7ο χλμ. Ε.Ο. Κομοτηνής – Ξάνθης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 280 στρεμμάτων όπου δύνανται να εκπαιδευτούν 900 άτομα.
-


Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης
Ιδρύθηκε με το Π.Δ. 321/94 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996. Εδρεύει στην Ξάνθη, στο 2ο χλμ. Ε.Ο. Ξάνθης – Καβάλας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, όπου δύνανται να εκπαιδευτούν 500 άτομα.
-


Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου
Ιδρύθηκε με το Π.Δ. 414/1995 και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1997.
Οι εγκαταστάσεις είναι κτισμένες στην κορυφή ενός καταπράσινου πανοραμικού λόφου, στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Διδυμοτείχου - Μεταξάδων. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 200 στρέμματα περίπου όπου δύνανται να εκπαιδευτούν 600 άτομα. Μέρος του είναι δωρεά από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, μαζί με το κεντρικό κτίριο εμβαδού 6.000 τ.μ.

Ανατολικά του Τμήματος η θέα του κάστρου (Καλές) της Βυζαντινής πόλης του Διδυμοτείχου, καταδεικνύει τη πολιτιστική διάσταση της πόλης. Η θέα του Έβρου ποταμού που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η θέα των τουρκικών  χωριών, αναδεικνύουν την εθνική σημασία της θέσης της. Η βόρεια πλευρά του οικοπέδου εφάπτεται με τον Ερυθροπόταμο, με θέα την καταπράσινη κοιλάδα του. Στη δυτική πλευρά και σε απόσταση 500 μέτρων εκτείνεται το περιαστικό άλσος της "τσίγγλας".
Οι εκπαιδευτικοί χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι επιπλέον χώροι που διαθέτει (ιατρείο, αναρρωτήριο, οπλουργείο, διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι κ.α.) έχουν διαμορφωθεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα των αστυνομικών σχολών.
-
-