Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Π.Ο.ΑΣ.Υ. : Αντί της λαθρομετανάστευσης, υπέστησαν πρώτοι το «δόγμα του σοκ» οι αστυνομικοί...

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr - www.policenet.gr
Τρίτη, 31 Ιούλιος 2012
"Η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι τυχόν χρησιμοποίηση των συναδέλφων για την εφαρμογή αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρων με παράλληλη άσκηση βίας χωρίς την τήρηση της νομιμότητας θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την νομιμότητα, προστατεύοντας τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας που θα ζητήσει την βοήθειά μας."

-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 31 Ιουλίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 301/5/37ιδ

Αντί της λαθρομετανάστευσης, υπέστησαν
πρώτοι το «δόγμα του σοκ» οι αστυνομικοί...


Έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων των 21 περιοχών από τις οποίες αποσπώνται οι 1.881 συνάδελφοι για την αστυνόμευση των συνόρων σε νομούς της Θράκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να υπάρξει άμεση απάντηση στους χειρισμούς της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των συναδέλφων και της τήρησης της νομιμότητας, με κυρίαρχό μας πάντα μέλημα την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης.


Η προαποφασισμένη αποδιοργάνωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων στη μισή περίπου Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει, αντί να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των συμπολιτών μας σε όλη την επικράτεια, όπως ισχυρίζονται όσοι αποφάσισαν τις προαναφερόμενες μετακινήσεις, στο όνομα της δίωξης της λαθρομετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προσήλθαν και τοποθετήθηκαν τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας όσο και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό Αντιστράτηγο κ. Αδαμάντιο Σταματάκη, τον Διευθυντή Επιτελείου Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη Φλήρη και τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Τσακνάκη, στους οποίους διατυπώθηκε η έντονη διαμαρτυρία μας για τον όγκο των προβλημάτων που προκαλεί τόσο σε προσωπικό - οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε υπηρεσιακό-κοινωνικό, η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση. Τονίστηκε δε ότι οι αστυνομικοί δεν αρνούνται να εκπληρώσουν την αποστολή τους, αρκεί να διασφαλίζονται τα αυτονόητα όπως προβλέπονται από τους νόμους, ήτοι, ο επαγγελματισμός και η εκπαίδευση των συναδέλφων στα νέα τους καθήκοντα, η διοικητική μέριμνα και οι συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, η αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών εκ μέρους συναδέλφων που θα νιώθουν εξουθενωμένοι και ταπεινωμένοι από τους χειρισμούς της διοίκησης, η έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης, η διασφάλιση των συναδέλφων σε περίπτωση βίαιων συμβάντων και μη προβλέψιμων αντιδράσεων εκ μέρους των παράνομων αλλοδαπών κλπ.

Από το σχεδιασμό που έγινε με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, τονίστηκε ότι δεν είναι διαχειρίσιμος από τις Α.Δ. του Έβρου, ο υπέρογκος αριθμός των αστυνομικών που «επιστρατεύονται» στην παρούσα φάση, όλως αιφνιδίως, αφού δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχέδια δράσης, υποδομές και μέσα.

Ειδική αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους των 21 Πρωτοβαθμίων Ενώσεων για το ξεγύμνωμα των αστυνομικών υπηρεσιών που προκαλείται πλέον με απόφαση της ηγεσίας σε βαθμό να τίθεται το ερώτημα μήπως επέρχεται το τέλος της ΕΛ.ΑΣ. με τη λειτουργία και την οργάνωση που τη γνωρίζουμε καθώς διαφαίνεται πλέον η δημιουργία «αστυνομιών εκτάκτου ανάγκης» με κατά περίπτωση δράσεις και με συγκεκριμένο κάθε φορά προσανατολισμό, συνεπικουρούμενων μάλιστα από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας...

Στην Ηγεσία αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα Αστυνομικών Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που θα αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειωδώς την αποστολή τους κυρίως σε τουριστικές και μεθοριακές περιοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι άλλες μεθοριακές Α.Δ., αλλά και της ενδοχώρας, δεν θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν την λαθρομετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών και το έγκλημα, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί αλλοδαπών κοντά σε πύλες εξόδου από τη χώρα. Και όλα αυτά με αστυνομικούς εξαντλημένους από την υπεραπασχόληση, τη μη τήρηση του χρόνου εργασίας και την οικονομική αφαίμαξη, λόγω κρίσης.

Το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της η αστυνομία, όσο δεν ασκείται η αναγκαία πίεση στην γείτονα Τουρκία, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεργαστεί στην δίωξη της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών μέσω των εδαφών της.

Η διαχείριση των συλλαμβανομένων αλλοδαπών ή και αυτών που εμφανίζονται αυτοβούλως, δυστυχώς θα εξακολουθεί να είναι προβληματική και οι αστυνομικοί θα εξακολουθούν να τους χορηγούν τα γνωστά σημειώματα για να εγκαταλείπουν τη χώρα, δίνοντάς τους στην ουσία το πολυπόθητο «διαβατήριο» για την ενδοχώρα.

Για όλα αυτά, αποφασίστηκε η άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών (EuroCop), ενώ η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις θα ενεργοποιηθεί στο έπακρον για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση του αστυνομικού μας συστήματος.

Εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια τονίστηκε ότι την απόφαση για τις αθρόες μετακινήσεις αστυνομικών την επέβαλαν λόγοι εθνικού συμφέροντος και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να συμμεριστεί ότι υπάρχει εθνική ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης των συνόρων. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέρχεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να διευκολύνει την διαμορφούμενη για τους αστυνομικούς όχι ευχάριστη κατάσταση.

Απαντώντας στη συνέχεια ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στα ειδικότερα ζητήματα που ετέθησαν με έμφαση από όλους, διευκρίνισε ότι στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η δημιουργία «ανθρώπινης ασπίδας» με βάση ένα μελετημένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τη διοικητική μέριμνα για το αστυνομικό προσωπικό που θα το εφαρμόσει. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών με στόχο την διευκόλυνση όσων υποβάλλουν σχετικά αιτήματα.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα μετάθεσης της ημερομηνίας παρουσίασης των ενισχυτικών δυνάμεων αντί της Πέμπτης 2/8/2012, την Παρασκευή 3/8/2012. Υποσχέθηκε δε ότι αντί της προκαταβολής των 500 ευρώ, θα χορηγηθεί το ποσό των 880 ευρώ και ότι θα γίνεται εκκαθάριση κάθε εβδομάδα για να εκταμιεύονται τα αντίστοιχα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Όσον αφορά το επίσης φλέγον θέμα της διαμονής συναδέλφων μας ανά πεντάδα σε δωμάτια των αστυνομικών σχολών που προειδοποιήσαμε ότι δεν θα ανεχθούμε ως «απεχθές στοίβαγμα ανθρώπων», προτάθηκε η μείωση του αριθμού των μετακινουμένων σε αυτή τη φάση.

Απάντησε δε ότι θα εξεταστεί η ανεύρεση και άλλων καταλυμάτων για να τύχουν αξιοπρεπούς διαβίωσης και αυτοί, όπως οι συνάδελφοι που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, είτε θα μειωθεί ο αριθμός των μετακινουμένων έως ότου εξευρεθούν τα καταλύματα.

Τέλος η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι τυχόν χρησιμοποίηση των συναδέλφων για την εφαρμογή αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρων με παράλληλη άσκηση βίας χωρίς την τήρηση της νομιμότητας θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την νομιμότητα, προστατεύοντας τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας που θα ζητήσει την βοήθειά μας.


Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για μια αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική που θα κατοχυρώνει το αγαθό της ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εκπτώσεις και θυσίες στο βωμό οποιονδήποτε συμφερόντων.